• streha obrnjena proti jugujugovzhodu ali jugozahodu
  • naklon strehe med 20 in 40 stopinj
  • dovolj velika površina strehe, vsaj 30-35 m2 brez prekinitve (dimnik, strešna okna…)*

Ob izpolnitvi teh pogojev bo vaša sončna elektrarna optimalno delovala imela največji izkoristek in bila najbolj dobičkonosna.

* s solarnimi paneli QCells lahko optimiziramo težave s senčenjem.

Kako velika mora biti streha?

1 kVA sončna elektrarna, v Sloveniji v povprečju proizvede med 1050-1100 kWh električne energije. Za postavitev takšne elektrarne potrebujete na strehi približno 7 m2 površine.

V kolikor na leto povprečno porabite 10.000 kWh, priporočamo sončno elektrarno velikosti 9 kW, katera bo na vaši strehi potrebovala približno 63 m2 površine.

Je streha primerna za postavitev sončne elektrarne?

Načeloma so vse strehe primerne za postavitev sončne elektrarne za samooskrbo.

Sama postavitev sončne elektrarne je v veliki meri odvisna od lastnosti strehe (vrsta strešne kritine, naklon strehe, dostopnost…) zaradi česar je predhoden ogled objekta obvezen. Ob ogledu objekta se določi ali je postavitev sploh mogoča in če na kakšen način bo izvedena.

Ali se mora ob postavitvi sončne elektrarne strešna kritina zamenjati ali obnoviti?

V primeru starejše kritine in/ali ostrešja, priporočamo, da se le ta zamenja, da lahko brez težav nosi dodatno težo sončne elektrarne.

Kaj vse lahko pokrijem s postavitvijo 11 kVA sončne elektrarne?

11kVA sončna elektrarna zadostuje potrebam povprečnega gospodinjstva, ki za ogrevanje prostorov in sanitarne tople vode uporablja toplotno črpalko, radiatorje, infrardeče panele, električno talno ogrevanje, električne peči za centralno ogrevanje.

slika hiša s solanimi paneli QCells